Ford Focus RS teszt: Családi rallyautó

03.11.2023

A Ford Focus RS azon kevés autók egyike a világon, amely nemcsak a forgalmi torlódásokon, autópályákon és rendes utakon tudja napi rendszerességgel átvinni a családot, hanem egy rögtönzött pályán vagy rallyval is beüti a «versenyt» .

A Plovdiv melletti Dragon pályán a Ford Focus RS tesztelése előtti prezentáció során kiderült, hogy az autó innovatív 4×4-es meghajtással, felfüggesztésvezérléssel, különféle vezetési módokkal és egyedülálló Drift funkcióval rendelkezik.

Az oktatók (hivatásos pilóták) nem engedték a driftet, de a Drift program bekapcsolásával az első tengely és a hátsó tengely eloszlása ​​30:70 arányban tolódik el és egy kis adag adrenalint tesz lehetővé, pl. szabályozott csúszás. Ezt a funkciót a világ egyik leghíresebb drifterének, Ken Blocknak ​​az útmutatása és kegyei alapján valósítják meg egy autóban, így a szórakozás garantált.

A 4×4-es rendszer elektronikusan vezérelt kettős többtárcsás tengelykapcsolókkal szabályozza a nyomatékelosztást az első és a hátsó tengely között, valamint képes szabályozni a hátsó tengely oldalirányú nyomatékeloszlását is. Ez vektoriális eloszlást biztosít a hátsó kerekek között, ami jelentősen befolyásolja a kezelhetőséget és a kanyarstabilitást.

A 4×4-es rendszer másodpercenként 100-szor figyeli a jármű különböző érzékelőitől érkező jeleket. Az optimális dinamika érdekében az összkerékhajtási rendszert az elektronikus stabilizáló rendszerrel, és különösen a fékalapú vektoros nyomatékelosztással együtt kalibrálják, amely ezzel párhuzamosan működik. a 4×4 rendszer vektoros eloszlása. A nyomaték maximum 70%-a átvihető a hátsó tengelyre, és akár 100%-a bármelyik hátsó kerék között.

A Focus RS 2,3 literes EcoBoost motorja megegyezik a Mustang teljesen alumínium 4 hengeres motorjával. Jelentősen módosították, hogy a Focus RS 10%-kal több – 350 lóerős – teljesítményt tudjon leadni. A 440 Nm-es maximális nyomaték 2000 és 4500 ford./perc között érhető el, az első 15 másodpercben pedig a 470 Nm-t az ideiglenes boost funkcióval maximális gyorsításnál. A Focus RS 4,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 266 km/h. Az egység figyelemreméltóan szinkronban működik a 6 sebességes kézi sebességváltóval.

A Focus RS a felfüggesztés-vezérlés bevezetésével fokozza a gyorsulás élvezetét – ez az első a Ford RS modelleknél. Egyszerre húzza be a féket és a gázpedált, majd engedje el őket – lőjön.

A felfüggesztésvezérlő rendszer a lehető leggyorsabb gyorsulás érdekében szabályozza a jármű alvázát és motorját, függetlenül a vezetési körülményektől.

A vezető a menüből választja ki a felfüggesztés szabályozását, bekapcsolja az első fokozatot, a gázpedált a fémlemezhez nyomja, majd elengedi a tengelykapcsolót. A rendszer optimális teljesítmény-leadást biztosít, beleértve a nyomatékelosztást a 4×4 rendszeren keresztül, a maximális nyomaték fenntartását az Overboost funkció használatával, valamint a kipörgésgátló rendszer és a lengéscsillapítás szabályozásával.

A fokozatok közötti maximális gyorsulás elérése érdekében egy speciális jelzőfény értesíti a vezetőt, amikor az optimális váltási ponthoz közeledik, amely 5900 ford./perc, és villog, ha eléri a 6800 ford./perc határt.

A Focus RS-ben négy különböző vezetési mód közül választhat, és személyre szabhatja a 4×4-es rendszert, a lengéscsillapítókat, az elektronikus menetstabilizálót, a kormánykerék és a motor reakcióját, valamint a kipufogódob hangját az optimális út- vagy pályadinamikához. Rendelkezésre áll a Normál, a Sport és a Track mód, valamint a már említett speciális Drift mód.

Ha sportkocsikról van szó, nem feledkezhetünk meg a fékekről sem. Ez egy Brembo klasszikus. A 350 mm-es szellőző féktárcsák kékre festettek és RS betűkkel vannak ellátva.

http://www.fordbook.ru/hu/focus — a Ford Focus autók leírása és jellemzői.

http://www.fordbook.ru/hu/focus/2 — Ford Focus 2 javítási kézikönyv.

Советуем прочитать
Оставить комментарий

Добавить комментарий

Имя:

E-mail:

Капча загружается...